Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Santorini - Szantorini képes leírás: Szantorini - Utazás [2. oldal]
részletek »

Santorini - Szantorini: Szantorini - Utazás [2. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: santorini.tlap.hu » Santorini - Szantorini
Keresés
Találatok száma - 21 db
Szantorini ásatási területek

Szantorini ásatási területek

Szantorini -sziget ókori fővárosa, az i.e. III-II. századi dór alapítású Théra, Firától mintegy 15, Kamaritól vagy 10 km távolságra található és autóbusszal könnyen elérhető. A Messza Vouno sziklás teraszán, 350 m magasban fekvő város hossza az ókorban 800 méterig húzódott, szélessége pedig 200 méternyire. A jelenlegi archeológiai terület hosszú és szűk, melynek fő útját mindvégig tekintélyes romok szegélyezik. Théra sziget történelme kapcsán már szó volt arról, hogy Théra felfedezése a német Hiller von Gärtringen archeológusnőnek köszönhető. Az 1895-1903 között folyt ásatások során felszínre került Thérász, a mitikus király városa, mely több mint egy évezredig volt a sziget fővárosa. A feltárt templomok, edények, kerámialapok és pénzérmék alapján pontosan leírható a sziget civilizációja, a dór korszaktól egész a római korig. Nem véletlen, hogy az ókorban ezt a helyet választották Théra sziget fővárosának. Egykor kövezett út vezetett az ókori város, Oia kikötőjébe, a mai Kamari felé, mely részben még ma is látható. Az ásatási terület Fira, Kamari és Perissza felől közelíthető meg. Perisszától akár gyalog is elérhető, alig félórás séta után.

Szantorini Info

Szantorini Info

Az élet veszélyes, de nézzük, mire kell Szantorini szigetén ügyelnünk a nyaralás alatt... 1, Szantorini egy vulkanikus sziget így gyakran előfordulnak földrengések. Idén rögtön az első turnus meg is tapasztalhatott egyet... Mindazonáltal ne arra számíts, hogy naponta kétszer kell a házból kimenekülnöd. Szerencsére ezek a rengések az emberek számára nem észrevehetőek, kizárólag műszerrel állapíthatóak meg. Ezen az oldalon megnézheted mikor volt és mekkora földrengés a szigeten. 2, Nézz a lábad elé, nézz előre! Szantorinin sok lépcső van és az ember hajlamos elfelejtkezni róluk ha a panorámát csodálja! A másik fontos dolog, hogy a járdákat elfelejtették megépíteni így nagyon óvatosnak kell lenni, sok az autós, motoros, sokan csak a szigeten vezetnek... Szóval nem árt az óvatosság! A vulkánra megfelelő cipőben szabad csak elindulni, a strandpapucs nem a legjobb erre a célra! Láttam már lábtörést ott... 3, Vigyázz, a víz hirtelen mélyül és a fekete kavics pedig igen forró tud lenni! Ha a partra mész vegyél fel strandcipőt! Ezt itthon is be lehet szerezni, ha jól láttam már 1500 Ft körül. Azért van rá szükség mert egyrészt forró a kavics másrészt ha bemerészkedsz a vízbe tapasztalni fogod, hogy csúsznak a kövek. Életmentő pedig általában nincs a parton.

Szantorini: fizikai-gazdasági földrajz

Szantorini: fizikai-gazdasági földrajz

A patkó vagy megtört kör alakú Szantorini szigetcsoport legnagyobb szigete a töredezett szélű holdsarló formájú Théra vagy Thíra. A kör észak-nyugati felén elterülő Thirasszia-sziget jóval kisebb, a délnyugat felőli kis Aszpronisszi pedig bezárja a patkó hajlatát az Égei-tenger felé. E három sziget, az egykori kráter szélei, képezik a hatalmas üstöt, a Kaldera medencéjét, melyből középen két másik sziget emelkedik ki, a Palea Kameni és a Nea Kameni. Ez utóbbi a még ma is aktív vulkán krátere. A sziget északnyugati részén húzódik a legfontosabb hegység, a Messza Vouno, melynek legmagasabb pontja az 550 méterre emelkedő Profitisz Iliasz. Ettől délre található a Gavrilosz, északra pedig a 350 m magas Megalo Vouno és a 340 m magas Mikrosz Profitisz Iliasz.

Utazás - Nyaralás - Santorini

Utazás - Nyaralás - Santorini

Területe mindössze 73 négyzetkilométer. I.e. második évezredben egy vulkanikus robbanás robbantotta be a sziget közepét, így hozva létre egy belső tengert, mely a hajók számára alkalmas kikötőként funkcionál jelenleg. Egyes teóriák szerint ehhez a szigethez kapcsolódik az Atlantisz legenda, az elsüllyedt világ legendája. A szigeten több birodalom is gyakorolta uralkodói befolyását az évezredek során. Csupán a görög szabadságharcot követően, 1830-ban lett ismét Görögország része. A sziget neve Szent Irént jelent, ezt a nevet a XIII. században kapta a térség, a névadók a velenceiek voltak. Jelenleg a sziget az egyik legnagyobb turista célpont, olyannyira, hogy nyáron problémát jelent az ivóvíz ellátás, továbbá a nagy látogatottság miatt komoly környezetvédelmi problémák vannak a térségben. A sziget fővárosa Fira, a vulkán majdnem teljesen függőleges peremére épült. A szórakozóhelyek teraszairól közvetlenül a kráterbe tekinthetünk. Nyáron benépesül a város, a kikötő telve van luxus óceánjárókkal. Sötétedés után a kráter oldala kivilágításra kerül a szórakozóhelyek révén, a látvány egyedülálló. A sziget legkedveltebb üdülővárosa Kamari, mely tíz kilométerre van Firától. Mindennel rendelkezik, ami egy nagy forgalmú üdülővárosban elvárt. Itt rendezik meg évente a híres jazz fesztivált.

Tuti menü