Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Santorini - Szantorini képes leírás - Santorini.tlap.hu
részletek »

Santorini - Szantorini - Santorini.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: santorini.tlap.hu » Santorini - Szantorini
Keresés
Találatok száma - 21 db
A sziget hivatalos neve Thíra, de napjainkban inkább Szantorini

A sziget hivatalos neve Thíra, de napjainkban inkább Szantorini

A sziget hivatalos neve Thíra, de napjainkban inkább Szantorini néven ismert. Mikor a hajó besiklik a mélykék vizű öbölbe, s maga mögött hagyva a kis Aszponisszi szigetet, feltárul a Kaldera magas, néhol gránittal keveredett vöröses-fekete meredek tufakőből képződött fala, páratlan élményben részesül a látogató. Közeledve a szigethez, a fekete sziklafal tövében kirajzolódik a sötét homokú tengerpart, ahonnan felvonók és szamarak szállítják a turistákat a magasba. Ott fenn, világosan kígyózik valami vakítón fehér szegély. Ez Fira, a sziget központja. Felérve a kráterfal tetejére meglepő, milyen sűrű az úthálózat. A turistákat autóbuszok szállítják Oia, Emporio, Pirgosz, Fira és a sziget más településeit s az ásatási területeket összekötő utakon. Szantorini legnagyobb érdekessége maga a vulkán története, mely a bronzkori kitörés óta, korunkban sem nyugodott meg teljesen. Az i.e. XV. sz. derekán bekövetkezett kataklizma, mely meghatározta a sziget földrajzi alakját és geológiai összetételét, s melyet rövidesen újabb vulkánkitörés, a Kréta minószi civilizációját elpusztító katasztrófa követte - legalábbis eleinte két földtani eseményről beszéltek a szakértők - nagy hatással van mindenkire.

Az Égei-tenger titokzatos gyöngyszeme

Az Égei-tenger titokzatos gyöngyszeme

Szantorin, egy legenda újjászületése - A valóság gyakran fölülmúlja a képzeletet írja Robert Merle. Az Égei-tenger titokzatos gyöngyszeme. Szantorin (Théra) bronzkori pusztulása és az azt követő csapások a fantasztikum határát súrolják. Az ide látogató nem csupán Görögország legkülönösebb üdülőhelyére, hanem az Európai civilizáció egyik bölcsőjébe érkezik, arra a szigetre, melynek földje a mai napig megfejtetlen titkokat, megválaszolatlan kérdéseket rejt magában, amilyen például a híres hajdani civilizáció, Atlantisz legendája is. Szantorin szigetéről először barátnőmtől hallottam. Különleges varázzsal beszélt a szigetről, pedig soha nem látta még azt saját szemével. A sors húzása, vagy talán fintora, hogy én eljuthattam ide, ő még nem, de ami késik, az nem múlik, legalábbis ezzel vigasztalom őt. Fehér házak, kékre festett templomkupolák, vendégszerető emberek, hívogató tavernák, turistákat szállító szamarak, felvonó, fekete homok, vörös-bazalttufa kőzet, szikrázó napfény, sötétkék tenger. Ezek akár címszavak is lehetnének, de mindenképpen a valóságot tükrözik.

Élménybeszámoló - Görögország - Santorini sziget

Élménybeszámoló - Görögország - Santorini sziget

Egy egész hetet töltöttünk el a csodálatos Santorini szigeten (képek az albumomban). Nagy izgalommal készültünk az útra, elsősorban a repülés miatt, de a kicsit keményebb landoláson kívül szerencsére semmi különös nem történt. Érdekes egyébként naponta megfigyelni a leszálló repülőgépeket, ahogy hirtelen előtűnnek a semmiből. Kamariban, az üdülőfaluban, a Vénusz hotelben szálltunk meg félpanziós ellátással és gyakorlatilag azt kaptuk, ami egy 3 *-os hoteltől elvárható. Az étkezéssel elégedettek voltunk. Talán egy kicsit lehetett volna változatosabb. A szállodát gyakorlatilag egy kis sétány választotta csak el a tengertől, így már a reggelit is a tengert bámulva fogyaszthattuk el, ami némi kompenzálása volt a tengerre néző szobánknak. Már az első napon is irtózatosan meleg volt, így sűrűn kenegettük magunkat napolajjal, de így is leégtünk. Kamari felfedezésével és egy kis napozással kezdtük nyaralásunkat. Kamari is nagyon hangulatos, rengeteg étteremmel, kávézóval, ahol órákat el lehet tölteni a semmittevést gyakorolva és bámulva a tengert, az embereket és élvezni a szép időt. Szinte minden hotelnek van saját medencéje, ezért aki nem akar megbirkózni a hullámokkal az ott is múlathatja az időt.

Ez a görög fény szigete

Ez a görög fény szigete

minden Görögországról szóló katalógus címlapján ez a sziget látható. Úgy látszik, Santorini fejezi ki leginkább a hellén szigetélményt. Mélykék tenger, szikrázó ég, vakító fehér házak, fekete reverendás pópák, mediterrán vegetáció akad máshol is, de itt, amikor behajózunk a világ legnagyobb kráterébe, s félkör alakban fölénk borulnak a háromszáz méter magas vörös-fekete lávafalak, a kék kupolás, harangtornyos fehér templomok, tényleg elakad a lélegzetünk. Még a fény is más. 'Ez a görög fény szigete' - mondta Nikosz Kazantzakisz. Arról nem is szólva, hogy állítólag az elsüllyedt ókori civilizáció, az Atlantisz fölött lebegünk. Amióta Platón dialógusaiban beszélt Poszeidon tengeristen birodalmának váratlan pusztulásáról, azóta régészek sokasága gondolja úgy, hogy az időszámítás előtti XVI. században felrobbant virágzó sziget valójában a legendás Atlantisz maradványa. Így aztán turista legyen a talpán, aki a félhold alakú vulkánsziget megpillantásakor szabadulni tud a mese és a mítosz varázsától. De minek is kellene? Hiszen ahogy jobban szemügyre veszszük a kaldera (a beszakadt vulkán) peremén az Égei-tenger fölé 'lógó' házakat, rögtön felismerjük az örök félelem nyomait.

Hajó- és légi összeköttetés, Szantorini

Hajó- és légi összeköttetés, Szantorini

Hajón: Athénból, főleg a nyár folyamán, naponta több hajó indul Szantorini felé, Pireusz központi kikötőjéből. A közvetlen járat általában reggel indul és estére érkezik Szantorini szigetére, de vannak beiktatott állomások is, hisz Szantporinit a Kükládok más szigetével szintén gyakori tengeri járatok kötik össze, ezért az út időtartama különböző. Athénból indulva érdemes a Pireusz - Szirosz - Parosz - Naxosz - Iosz - Szantorini útvonalat választani, mert a sok érdekes szigeten tetszés szerint megszakítható az út. Ezen kívül közvetlen tengeri járat köti össze Szantorinit Krétával és Rhodosszal is. Aki Krétáról, Iraklion kikötőjéből tesz kirándulást Szantorini szigetére, egyetlen nap alatt is megismerheti. A legegyszerűbb valamelyik korai óriáshajóval átutazni, melyen reggelivel fogadják a szélrózsa minden irányából odasereglett turisták zökkenőmentes ellátását. Út közben érdemes bejárni a sokszintes hajót. A kényelmes éttermeken kivül nemcsak elegáns kávézók s kis szuvenirboltok, hanem előadóterem is várja a látogatókat, ahol érdekes előadások, filmvetítések tekinthetők meg Szantorini nevezetességeiről vagy más, a görög kultőrával kapcsolatos témáról - az idegenvezetők és reklámok időben felhivják mindenre a figyelmet. Visszafelé pedig, miután bejárták Szontorini nevezetességeit, bőséges vacsora várja a turistákat a hajón.

Invia

Invia

A Kyklad-szigetcsoport legdélibb része, melynek sorsát és formáját a Kr. e. második évezred felében kitört tűzhányó jelentősen befolyásolta. A mondabeli Atlantisznak is nevezik a helyet. A Santorini elnevezés az olasz nyelvből származik és Szent Irén ünneplését jelenti. Éppen Santorini szigetéről származik Görögország jellegzetes képe ? kékesfehér házacskák, kupolás templomok a háttérben a csodás naplementével. Az áttetsző tenger strandjai és végtelen tengerpartja a kellemes üdülésre vágyok gyakori célpontja. Santorini a turisták széles elvárásainak tesz eleget, akár az illető a romantikus helyszíneket, a fürdőzést, a vizisportokat, vagy az régészeti leleteket és a gazdag történelmet kedveli. Meglátogathatja a helyi bormúzeumot, ahol megkóstolhatja a helyi borok mindegyikét, vagy ellátogathat a lávaszigetek egyikére, melyek a tűzhányó kráterében keletkeztek. Számos taverna és teraszos étterem kínálja szolgáltatásait.

Kréta és a Szantorin-szigetcsoport műholdképen

Kréta és a Szantorin-szigetcsoport műholdképen

A népszerű nyaralási célpontok közül e héten Krétát, Szantorint, és a környező kisebb szigeteket mutatjuk be. A Terra műhold fedélzetén működő Modis-rendszer felvétele július 27-én készült. Az Égei-tenger legnagyobb szigete zárja le délről a görög szigetvilágot. A sziget a Peloponészosz-félszigettől (ennek délkeleti csücske a kép bal felső sarkában látható) délkeletre helyezkedik el. A szigetnek majdnem a közepén észrevehetjük a 2456 méter magas Ida-csúcsot. Tőle északkeletre, a parton található a sziget fővárosa, Iraklion, előtte a kis Dia-szigettel.

Maxima - Szantorini

Maxima - Szantorini

Drága Anita! Tudod, milyen régóta vágytam már Szantorinire, de mivel az egyik legdrágább úti cél Görögországban, állandóan lebeszéltem róla magam. Viszont a múlt héten az interneten kiszúrtam egy olcsó last minute-utat csütörtökön, és szombaton már a gépen ültünk. Így kell ezt csinálni, nem? Este érkeztünk Kamariba. A tájból semmit sem láttunk, csak egy hatalmas szikla körvonalait sikerült kivennünk a sötétben. Másnap reggel kiderült, hogy egy hegy, amelynek jótékony hatását a tengerparton tudtuk értékelni, mert elfogja a Perissa felől állandóan fújó orkánszerű szelet. Annyira azért nem volt késő, hogy ne találjunk egy nyitva tartó tavernát, ahol meg is kezdtük az egyhetes, gyakorlatilag folyamatos evészetet.

Puskaporos hordó tetején

Puskaporos hordó tetején

Santorini az Égei-tenger egyik gyöngyszeme. Nem hiába hívták régen Kallisztének, azaz gyönyörűségesnek. Falunyi városkáit évről évre turisták özöne lepi el. Sokan közülük a délelőtti napfürdőzés és a sziesztaidő letelte után esténként a kalder (kráter) peremén, a tavernák egyikéről-másikáról gyönyörködnek a tenger habjaiba lebukó aranyszínű nap 'lementében'. A bámészkodó turisták elé táruló csodálatos panoráma része Nea Kameni, az a közeli, működő vulkánsziget is, mely jelenlétével egy picike baljóslatú izgalmat vegyít a gondtalan nyaralók, de még inkább az itt lakók érzelmeibe.

Hirdetés
Santorini - Görögország - 2006

Santorini - Görögország - 2006

Vedresné Nagy Ibolya: Santorini - Görögország - 2006-Régi tervünk volt eljutni erre a különleges szigetre, ismerőseinktől sok szépet hallottunk már róla. 2006 nyarán végre megismerhettük ezt az egyedülálló természeti adottságokkal rendelkező helyet, ahová kisebbik lányunkkal és családjával látogattunk el. Már februárban lefoglaltuk az apartmanokat Kamariban, de már akkor is csak egy szabad hely volt a kiszemelt Kostis apartmanházban. Így lányunk családja ide foglalt, mi pedig a közeli Mary-be. Útólag jó választásnak bizonyult, hogy nem egy házban foglaltunk. A tulajdonosoknak nem volt kifogásuk, hogy átjárkáljunk egymáshoz.

Santorini fórum

Santorini fórum

Santorini fórumtéma az Utazás Fórum független utazási fórum oldalán. Élmények, tapasztalatok a szigetről, kérdések és válaszok Santorinivel kapcsolatban. Amennyiben Szantorínire utazik, vagy csak egyszerűen kérdése van ezzel kapcsolatban az Utazás Fórumon felteheti azt, melyre a fórum tapasztalt utazói örömmel válaszolnak. Természetesen élménybeszámolóit, fényképeit ugyanígy örömmel fogadjuk.

Santorini látogatás

Santorini látogatás

Krétai nyaralásunk egyik napján lehetőségünk volt áthajókázni az alig 100 kilométerre levő Santorini szigetre, erre az elbűvölő kis gyöngyszemre. Nem csalódtunk, sőt a látottak felülmúlták képzeletümket. Kezdem az elején talán. A hajóút kényelmes és gyors volt, régebben 4 óra alatt értek ide a látogatók, most pedig egy gyors katamaránnal átrepítettek minket 1 óra és 15 perc alatt. Már 10 órakor Santorini lávaköveit koptattuk, s csodáltuk ezt a mesevilágot. Idegenvezetőnk részletesen elmesélte a sziget történetét, a jelenlegi formájának a kialakulását, azt, hogy időszámítás elött volt itt egy nagy lávakiömlés, 18 kilométer átmérőjű krátert hagyva maga után. Erre a lávahegyoldalra kezdték aztán építeni idővel az úgynevezett skafta házakat, barlanglakásokat. Talán ez az építkezési mód adja most Santorini különlegességét, jellegzetes kis utcácskái-házai, templomai egyedülállóak a világon. Rengeteg az érdeklődő túrista, van mindenféle itt, vásárló és nézelődő egyaránt.

Santorini településeinek, látványosságainak bemutatása

Santorini településeinek, látványosságainak bemutatása

A világ egyik legromantikusabb, legszebb szigetének, Santorininek szépségét a történelem egyik legnagyobb vulkánkitörése alkotta meg, mely kitörés a feltételezések szerint a Minoszi civilizáció pusztulásához is hozzájárult. A weboldalan Santorinire, erre az idillikus, de pokoli múlttal rendelkező szigetre készülők olvashatnak hasznos tippeket, tanácsokat, mellyel nyaralásukat a legjobban, legtartalmasabban tölthetik el. Bemutatásra kerülnek Santorini települései: Fira, Imerovigli, Firosztefani, Oia, Kamari, Pirgosz és Perissza, valamint a régészeti helyszínek: Akrotiri és Thera is.

Santorini, szeretem

Santorini, szeretem

Ongo-Santorini volt az az egyik hely, ahová mindenképpen szerettem volna eljutni. Utólag bavallhatom, hogy egy álmom vált valóra. Csak egy szót tudok rá mondani, amiben minden benne van: Szeretem. Utunk Krétáról vezetett erre a gyönyörű, kis szigetre. Közel 2,5 órás hajóút, majd 100 km - és megjegyezve oda-vissza tengeri betegség, bár tudom ez egyéni szoc probléma, de nekem, aki nem bírja a vizi közlekedést, még így is megérte. Nagyjából 11 órára értünk a sziget egyetlen olyan kikötöjéhez, ahová autók és buszok is letudnak jutni, rendes, aszfaltos úton. Innen egy igazán meredek szerpentínen jutottunk fel a 'domb tetőre'. Hálás vagyok a sorsnak, hogy a jogosítványt nem adják csak úgy oda ezen a szigeten. Félemetes... Ezt most komolyan mondom.

Santorini-ről

Santorini-ről

Egyes elképzelések szerint a szigeten történt robbanást messze földön megérezték, és akár okozója lehetett a 110 km-re délre lévő Minoszi civilizáció (Kréta) összeomlásának. Egy másik elmélet szerint a szigethez köthető az Atlantisz legenda. A Szantorini (= Szent Irén nevet) a velenceiek adták a szigetnek a 13. században. 1579-ben oszmán uralom alá kerül. A görög szabadságharcot követően, 1830-ban kerül az újonnan alakult Görögországhoz. Santorini ma A sziget ma Európa egyik legismertebb és legfrekventáltabb turisztikai célpontja. Éjszakai élete messze földön híres. A sziget jellegzetessége az Assyrtiko nevű bor. A szőlőt a szigeten folyamatosan fújó szél miatt a földön, kosár alakba fonva növesztik. A bor jellegzetes ízét a vulkanikus kőzet adja.

Szantorini - Görögország

Szantorini - Görögország

A Szantorini sziget, Athéntől 200 km-re helyezkedik el az Égei-tengeren kör alakban, a Kükládok legdélebbi tagja. A sziget ma Európa egyik legkiemelkedőbb és elitebb, turisztikai célpontja. A szigetet nevezték a 7 csodája közé. A sziget jellegzetessége az Assyrtiko nevű bor. A szőlőt a szigeten folyamatosan fújó szél miatt a földön, kosár alakba fonva növesztik és ízét a vulkanikus talajnak köszönheti. A hegyek közt és a tenger parton épült jellegzetes fehér-kék házak gyönyörű panorámát nyújt a hegyről letekintve. Főbb városai: Fira, Oia, Kamari és Perissa. Nyáron igen megnő a forgalom a kikötőkben, így a nemrég átadott kikötővel együtt 3 gyönyörűen kialakított kikötő tekinthető meg. Santorini bővelkedik szállodákban, olcsótól a luxusig illetve különböző kategóriájú éttermekben. Érdemes mindeképpen ellátogatni valamelyik étterembe is, nem fogjuk megbánni a naplementében elköltött vacsorát.

Szantorini - Wikipédia

Szantorini - Wikipédia

Szantorini alapvetően egy irdatlan erejű vulkanikus robbanás maradványa, amely megsemmisítette a korabeli településeket az eredetileg egyetlen szigeten és amely a jelenlegi geológiai kaldera kialakulásához vezetett. Látványos szépsége, és az élénk éjszakai élet a szigetet Európa egyik legvonzóbb turisztikai célpontjává tették. Az óriási, 12-szer 7 km méretű, nagyjából téglalap alakú központi lagúnát három oldalról 300 m magas, meredek sziklaszirtek veszik körül. A sziget a szirtektől lankásan ereszkedik az Égei tengerbe. A kitörésekből visszamaradt vulkanikus kőzet olivin-t és figyelemreméltóan kevés amfibolt tartalmaz.

Tuti menü