Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Santorini - Legendák - Mitoszok képes leírás - Santorini.tlap.hu
részletek »

Santorini - Legendák - Mitoszok - Santorini.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: santorini.tlap.hu » Santorini - Legendák - Mitoszok
Keresés
Találatok száma - 7 db
Atlantisz - az elveszett birodalom

Atlantisz - az elveszett birodalom

Percy Harrison Fawcett brit ezredes 1925-ben expedíciót indított a brazil őserdőbe, mert biztosra vette, hogy a sokat kutatott civilizáció Brazíliában volt - expedíciója elkezdése után soha többé nem látták. Azonban ez sem rettentette el az embereket, hogy egymás után gyártsák a megingathatatlan elméleteket Atlantisz valódi helyéről. Így történhetett meg, hogy két elismert régész, A. G. Galanopoulosz és Edward Bacon is előállt a maguk feltételezésével Atlantisz: Az igazság a legenda mögött című művükkel. Szerintük Atlantisz Szantorini görög szigettel azonos, melynek minószi kultúráját Kr. e. 1400 körül egy vulkán kitörése törölte el - annak ellenére, hogy Platón szökőárt és nem vulkánkitörést említ. Ezt azzal magyarázták, hogy a tengerpart közelében történő kitörés hatalmas árhullámokat okozott.

Eltűnt világok nyomában: Szantorin

Eltűnt világok nyomában: Szantorin

Háromezer-ötszáz évvel ezelőtt kitört a Földközi-tenger egyik vulkánja. 35 köbkilométernyi tajtékkő és hamu robbant a légkörbe, s mindez Európa szívében történt. Ötven éven belül Európa első civilizációja eltűnt a föld színéről. A rómaiakhoz hasonló, civilizált, békeszerető nép egyszerűen semmivé lett. Vajon ez a robbanás idézte elő ennek az egyedülálló társadalomnak a pusztulását? Ha igen, akkor ez a kitörés az egész történelmet megváltoztatta.

Santorini - Hellász ékköve

Santorini - Hellász ékköve

A régészeti kutatások megállapították, hogy a csöpp sziget, az egykori Thíra, a minószi kultúra kereskedelmi központja volt. Sőt, gazdasági szerepe, no meg függetlensége okán i. e. 2500 környékén komoly befolyással bírt az Égei-tengeren. A virágzó kereskedelem fellendítette Thírát, mígnem - s pláne: ki sejtheti, miért - Zeusz szikrázó (és váratlan) haragja lesújtott a szigetre. A föld hirtelen megremegett az ijedt talpak alatt. A szigetlakók fejvesztve menekültek hajóikon: a földrengés porig rombolta városaikat. Az óriási robaj nemhogy Krétán, de még Athénban is hallható volt. Mindez i. e. 1520 táján történt, s a hatalmas pusztítás után a szigetet 30 méter vastag hamuréteg fedte. A becslések szerint néhány évtized múlva omlott be a vulkán pereme, s így alakult ki Thíra szigetének különös félköríve, amelynek közepén 10 km átmérőjű öböl csillog. A sziget földjének felső rétege egyébként a mai napig több méternyi vulkanikus hamu. Vajon ez volt-e az a legendák ködébe vesző esemény, amelyet Atlantisz pusztulásával azonosítottak? Sokan máig úgy gondolják, igen.

Spektrum TV: Az Atlantisz-legenda

Spektrum TV: Az Atlantisz-legenda

A hagyomány szerint Atlantisz szigetén egy ősi, magas fokú civilizáció virágzott, ám a sziget még a történelem előtti időkben egy hatalmas földrengést követően a tengerbe süllyedt. E titokzatos, legendás sziget évszázadok óta foglalkoztatja az emberi képzeletet; ez alól még olyan 'történelemformáló' személyiségek sem voltak kivételek, mint Kolumbusz, Napóleon vagy éppen Hitler. Shaun Trevisick kétrészes dokumentumfilmje több földrészt bejárva az Atlantisz-legenda nyomába ered: a mintegy tízezer évet felölelő utazás azonban nemcsak a különböző korok Atlantisz-teóriáit mutatja be, de - régészek, történészek és mai 'Atlantisz-szakértők' segítségével - megpróbálja szembesíteni egymással a mítoszt és a valóságot. Az eredeti helyszíni felvételek mellett számítógépes animáció és a történelmi dokumentumfilmekből már jól ismert 'eljátszott jelenetek' is irányítják a néző fantáziáját, hogy elképzelje Atlantiszt, s hogy közelebbről megismerje azokat, akik a történelem során e titokzatos sziget bűvkörébe kerültek.

Szantorin - kutatások

Szantorin - kutatások

Görög és amerikai kutatók a Szantorin közelében első alkalommal elvégzett szeizmikus tengerfenéki vizsgálatok adatait elemezve az Eos magazinban arra a következtetésre jutottak, hogy az ókori vulkánkitörés során 60 köbkilométer vulkáni anyag került a tengerbe. Korábban ugyanis itt nem végeztek vizsgálatokat, hanem az eddigi eredményeket a Törökország, Kréta, Egyiptom és Fekete-tenger területén elvégzett fúrásokból következtették ki. Az olajvállalatok kutatásaihoz hasonló technika alkalmazásával azonban most megállapították, hogy Szantorin környékén a tenger fenekét 30 méter vastag és minden irányban 30 kilométernyi vulkáni üledék borítja - mondta el a National Geographic Newsnak Haraldur Sigurdsson, a Rhode Island Egyetem vulkanológusa.

Szantorini - Thera mítoszok

Szantorini - Thera mítoszok

Szantorini, a vulkánikus eredetű sziget elnevezése sokszor változott az idők folyamán. Az ókori népek, utalva a sziget alakjára és gazdagságára, a Sztrongilé, azaz A kerek és a Kalliszté, azaz A legszebb névvel illették. A dór telepesek Thérának nevezték a sziget fővárosát Thérasz, Autesszionasz, a thébai eredetű hérosz, a legendás Kadmosz király - Thébai megalapítója - fiának a tiszteletére. Thérasz Spárta alkirálya volt s ugyanakkor két unokaöccse, Proklosz és Eurüszthenész ikerpár protektora is. Mikor unokaöccsei elérték a felnőttkort, Thérasz, saját presztízse érdekében elhagyta Spártát és egy Orchomenészből jövő nemes ifjakból álló csapattal útra kelt, majd e szép szigeten, Kallisztében telepedett le. Innen a sziget Kalliszté elnevezése. Más változat szerint Thérasz dór kalandor volt, aki legyőzve a sziget látványa okozta félelmét, társaival együtt kikötött a tengerparton, mert viharba kerültek. A nagy katasztrófa után Thérasz - akinek egykori létezését ugyan sokan megkérdőjelezik - volt az első aki a szigetre lépett.

Szantoríni, az elveszett Atlantisz

Szantoríni, az elveszett Atlantisz

Szantoríni, ahol a görög mondás szerint több a bor, mint a víz és ahol több a templom, mint a ház. A Kükládok szigetcsoport legdélebbi tagja. A kis égei-tengeri szigetnek sok neve van, hívhatjuk Théranak, Thira-nak vagy Fira-nak. Körülbelül 35000 éve hatalmas vulkanikus robbanás rázta meg a szigetet, ekkor egy félkör alakú kráter maradt belőle. Nagyon sok földrengés pusztított azóta is a szigeten, nem véletlen, hogy három szintesnél magasabb épületet nem is lehet itt építeni. Mivel múlathatjuk időnket ezen a csodálatos görög szigeten? - barangolhatunk Szantoríni utcáin, ahol minden sarkon találunk valami fényképeznivalót, a képeslapsziget fehér házai és kékre festett ablakai, ajtói messzeföldön híresek - heverészhetünk Szantoríni fekete homokú vulkánikus strandjain, pl. a Kamari öbölben, de ha a vörös színt szeretjük, akkor látogassunk el a Vörös strandra, ahol sötétvörös homokföveny vár minket, sárga vagy fehér homokot ne is keressünk a szigeten, mert úgysem találunk - szamaragolhatunk: mivel ezen a szigeten a görög mondás szerint több az öszvér, mint a férfi; a 300-400 méter magas kráterperemre épült városkákba a lustább turisták szamárháton is feljuthatnak - látogassunk el a szerelmesek városába, Oiaba, ahol a világ egyik legromantikusabb naplementéjében lehet részünk

Tuti menü